Årets videoforum hölls i Närpes och kantades av video-screening, streaming på nätet, olika studiebesök m.m. Vi höll till i ”Mitt i stan” huset på hotell Red & Green där vi tittade filmer i konferensutrymmen och hade även filmvisning i biosalongen som finns i samma hus.  Det var ett glatt gäng från nio olika lokal-tv:n som fanns representerade på plats.

 

Att hålla forumet i Närpes gav oss också möjlighet att lite vidga våra vyer och göra studiebesök till andra lokal-tv:n. Både När-TV och KRS-TV visade upp sina respektive studior. KRS-TV håller till i Frank Mangs Center i Ståbacka och där visade verksamhetsledaren Alexander Store oss utrymmena och kunde berätta och visa praktiskt en hel del om ny teknik och drönare..

När-TV:s studio visades av Maria Launonen och Janne Widjeskog och här berättades det om sändnings- och klippteknik samt text-tv och sändningar på nätet m.m

Janne Widjeskog bjöd oss även med till stadshuset för att ta en titt in i sessionssalen och se på den teknik som När-TV använder vid fullmäktigemöten. Det handlade om att styra 3 kameror med endast en persons bemanning.

 

Teknik diskuterades i första hand då det rörde sändningar på nätet, och om att kunna ha en gemensam kanal för detta. Några lokal-tv:n har redan bra utvecklade möjligheter och sänder på nätet, men även övriga borde få samma möjligheter.

 

Vid årsmötet fick förbundet en ny ordförande. Jan Sundqvist steg åt sidan och Mikael Lukkarila (vid tidpunkten sittande viceordf) tog över som ny ordförande för förbundet.

 

18 tävlingsbidrag hade lämnats in till årets videoforum. I juryn satt Louise Bergman redaktör, Bengt Klemets producent och Jessica Morney kulturredaktör.  Första pris och Kalle-statyett nr 17 tilldelades Petalax TV och Börje Lundmark för programmet Poker Run. Andra pris gick till NY-TV och Jan Sundqvist för programmet Med små, små steg. Tredje pris gick till Larsmo När-TV och Thore Hästbacka för programmet Robotvecka i Bosund skola. Fjärde pris gick till KRS-TV och Alexander Store för programmet Krista.

 

Tack alla som var med. Vi hade ett jättebra veckoslut i Närpes!

 

Maria Launonen, sekr

Finlandssvenska lokal-TV förbundet